Great review of my favorite plavac mali wine – Korta Katarina Plavac mali, 2006 (in Croatian)

From Novi List,
By Daniela Kramarić

RIVIJERA OREBIĆ: KORTA KATARINA PLAVAC MALI 2006

Zapravo je vrlo mali broj vina čija se izdržljivost u čaši može mjeriti desecima sati. Korta Katarina Plavac mali 2006 jedno je od njih. Zašto to činim? Jer naslućujem da ono to može, a ujedno to je i jako dobar pokazatelj izdržljivosti vina. Ovaj plavac će i za 5 godina zasigurno biti u top formi. Još bolji i zreliji. Definitivno se isplati u njega investirati. Samo treba imati strpljenja i novaca. Novaca nikad previše, a strašno teško je definirati koje vino je zapravo skupo, a koje preskupo. Odnos cijene i kvalitete je ključan. Trenutno smo mi sommelieri u iznimno teškom položaju. Ponuditi bocu karakternog plavca malog po restoranskoj cijeni ispod 500 kn postala je nemoguća misija. U usporedbi sa konkurencijom plavaca, Korta Katarina Plavac mali 2006 nudi odličnu vrijednost za novac. Gotovo da je bezobrazno ustvrditi da od njega nisam baš previše očekivala, a kad ono… prekrasna mirisna bomba! Zgusnuti i pomalo divlji bouquet s mirisima ružmarina, minerala, rogača i crnih maslina iznimno je intenzivan i trajan. Samo sam ga malo provrtjela u čaši i pojavile su se arome marmelade od crnih ribizla i čokolade prožete svježinom mente. Uslijedile su snažne animalne note, a zna se… one zahtijevaju dekantiranje. Idealna bi situacija bila, gost dođe u restoran, popije čašu šampanjca za aperitiv, pa čašu strukturiranog bijelog, pa crvenog, koje je odmah po njegovom dolasku dekantirano i tek nakon sat vremena zapravo spremno. Nažalost, previše se vina popije, a da njihova ljepota ostane neotkrivena.

Plavac mali, Korta Katarina
Plavac mali, Korta Katarina

Vratila sam mu se nakon sat vremena. Nedvojbeno plavac mali odškolovan u drvetu: marmelada od šljiva upakirana u dimno-karamelastu košuljicu. Ali, posve novi pogled na plavac mali. Dok Bura, Mrgudić, Miloš, Madirazza zastupaju tradicionalne stavove, Grgić, Mendek i Korta Katarina su ovoj našoj tradicionalnoj sorti unijeli fini i ispolirani izričaj. Tradicionalisti su visoko emocionalni, a modernisti gospodski elegantni. Bouquet KKPm2006 u svim fazama ostaje vrlo postojan i fino iznijansiran, te prožet iznimnom mineralnošću s mirisom mora. U ustima slijedi isti stil. Gusto je satkano, elegantno i sočno. Svježina koja ni nakon četiri godine apsolutno ne posustaje, fini, zreli i ugodno prašnjavi tanini, primamljiva i mladolika voćnost te za plavac mali umjerena toplina: poker su uspješnosti i dugovječnosti ovog vina. Da skratim: dočekala sam što sam željela, da se bouquet otvori do balzamskih nota, čokolade, rogača i crnog papra potpomognuto snažnom mineralnošću. Bouquet: senzacionalan. Usta su čista elegancija, zapravo strukturalno ima više bordoški, negoli dalmatinski stil, ali za »all surround« nedostaje mu malo mesa na kičmi. Pikantno do boli, u retrookusu baš peče, a mami na još… Tako uglađen, a tako divlji… Živjeli!

Proizvođač: Rivijera Orebić d.o.o.
Vino: Korta Katarina Plavac mali 2006
Porijeklo: Pelješac
Sorta: plavac mali
Temperatura serviranja: oko 16-18°C
Čaša: bordoška
Dekantirati: obavezno!!!
Trajnost: piti ili čuvati
Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)
Cijena: 250 kn

 

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine