Secret Dalmatia Blog - Travel Experiences in Croatia

Great review of my favorite plavac mali wine – Korta Katarina Plavac mali, 2006 (in Croatian)

Scroll down to content

From Novi List,
By Daniela Kramarić

RIVIJERA OREBIĆ: KORTA KATARINA PLAVAC MALI 2006

Zapravo je vrlo mali broj vina čija se izdržljivost u čaši može mjeriti desecima sati. Korta Katarina Plavac mali 2006 jedno je od njih. Zašto to činim? Jer naslućujem da ono to može, a ujedno to je i jako dobar pokazatelj izdržljivosti vina. Ovaj plavac će i za 5 godina zasigurno biti u top formi. Još bolji i zreliji. Definitivno se isplati u njega investirati. Samo treba imati strpljenja i novaca. Novaca nikad previše, a strašno teško je definirati koje vino je zapravo skupo, a koje preskupo. Odnos cijene i kvalitete je ključan. Trenutno smo mi sommelieri u iznimno teškom položaju. Ponuditi bocu karakternog plavca malog po restoranskoj cijeni ispod 500 kn postala je nemoguća misija. U usporedbi sa konkurencijom plavaca, Korta Katarina Plavac mali 2006 nudi odličnu vrijednost za novac. Gotovo da je bezobrazno ustvrditi da od njega nisam baš previše očekivala, a kad ono… prekrasna mirisna bomba! Zgusnuti i pomalo divlji bouquet s mirisima ružmarina, minerala, rogača i crnih maslina iznimno je intenzivan i trajan. Samo sam ga malo provrtjela u čaši i pojavile su se arome marmelade od crnih ribizla i čokolade prožete svježinom mente. Uslijedile su snažne animalne note, a zna se… one zahtijevaju dekantiranje. Idealna bi situacija bila, gost dođe u restoran, popije čašu šampanjca za aperitiv, pa čašu strukturiranog bijelog, pa crvenog, koje je odmah po njegovom dolasku dekantirano i tek nakon sat vremena zapravo spremno. Nažalost, previše se vina popije, a da njihova ljepota ostane neotkrivena.

Plavac mali, Korta Katarina
Plavac mali, Korta Katarina

Vratila sam mu se nakon sat vremena. Nedvojbeno plavac mali odškolovan u drvetu: marmelada od šljiva upakirana u dimno-karamelastu košuljicu. Ali, posve novi pogled na plavac mali. Dok Bura, Mrgudić, Miloš, Madirazza zastupaju tradicionalne stavove, Grgić, Mendek i Korta Katarina su ovoj našoj tradicionalnoj sorti unijeli fini i ispolirani izričaj. Tradicionalisti su visoko emocionalni, a modernisti gospodski elegantni. Bouquet KKPm2006 u svim fazama ostaje vrlo postojan i fino iznijansiran, te prožet iznimnom mineralnošću s mirisom mora. U ustima slijedi isti stil. Gusto je satkano, elegantno i sočno. Svježina koja ni nakon četiri godine apsolutno ne posustaje, fini, zreli i ugodno prašnjavi tanini, primamljiva i mladolika voćnost te za plavac mali umjerena toplina: poker su uspješnosti i dugovječnosti ovog vina. Da skratim: dočekala sam što sam željela, da se bouquet otvori do balzamskih nota, čokolade, rogača i crnog papra potpomognuto snažnom mineralnošću. Bouquet: senzacionalan. Usta su čista elegancija, zapravo strukturalno ima više bordoški, negoli dalmatinski stil, ali za »all surround« nedostaje mu malo mesa na kičmi. Pikantno do boli, u retrookusu baš peče, a mami na još… Tako uglađen, a tako divlji… Živjeli!

Proizvođač: Rivijera Orebić d.o.o.
Vino: Korta Katarina Plavac mali 2006
Porijeklo: Pelješac
Sorta: plavac mali
Temperatura serviranja: oko 16-18°C
Čaša: bordoška
Dekantirati: obavezno!!!
Trajnost: piti ili čuvati
Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)
Cijena: 250 kn

 

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to Yahoo BuzzAdd to Newsvine

Advertisements
Prosecco Trail

Welcome to a space about sparkling wine, winemakers and lost empires along the trails of the Alps and Adriatic Sea.

Travels with an Australian, a Peruvian and Baby A.

A collection of stories of our travels - pre and post our baby girl!

sgreenlee29

A great WordPress.com site

frruit

Franjo Rupčić Information Technologie

WITH∞MEL

life•KNIT•together

Posedarje Tourism Croatia

Find yourself, find your vacation, find out everything about Posedarje area.

Secrets in Santa Cruz

welcome to my world

as LIGHT as SHADOW

Following the Tao, bright but not dazzling.

PICZLoad pics a la carte

Watchout Loud and Have PICBliss!

french ideas

Fine places in France and around the world.

Julie Journeys

Off the beaten path adventures, hidden gems, and travel tips from around the World!

tandem trekking

live vicariously

rounded vowel

Подорожі, дослідження та всілякі історії.

%d bloggers like this: